A „Batthyány Ignác” Technikai Kollégium Gyergyószentmiklós egyik legrégibb hagyományokkal rendelkező iskolája. A város Gyilkostó felé vezető útján található, kellemes környezetben. Fenyves ölelésében, nyugodt, békés körülmények között tanulhatnak diákjaink.

          Az intézmény hosszú ideig a város központjában, a Római Katolikus Templom szomszédságában működött. Ezt a területet Batthyány Ignác erdélyi püspök közbenjárására adományozták iskola építésére. 1790-ben így már megkezdődött az oktatás. Mindez köszönhető a felvilágosult szellemű, az oktatást pártoló püspöknek. Ő is az iskolánk által képviselt cél szellemében gondolkodott, hiszen aki iskolát épít, az a jövőnek dolgozik. Kezdetben az intézmény fiú-iskolaként működött, majd elemi iskola lett. 1984-től vált mezőgazdasági és ipari profilúvá.

         Iskolánk 2000-ben vette fel az erdélyi püspök nevét. Ekkor választottuk mottónknak Szent-Györgyi István szavait: ,,Olyan a jövő, amilyen a ma iskolája.” Ennek szellemében dolgozik közösségünk azóta is. A következő években gyökeres változások következtek be, lehetőségünk adódott a program keretén belül, hogy új épületbe költözhessünk. Az építkezés 2004 – ben kezdődött el, és a 2006/2007-es tanévben már az új épületben kezdtük el a tanévet. Ebben az épületben európai színvonalú körülményeket biztosítunk diákjainknak. Tágas, világos, gyermekbarát tantermek, modern eszközökkel felszerelt szaktermek segítik felkészülni a tanulókat. Nagy hangsúlyt fektetünk a szakoktatásra, de az általános műveltség elsajátítását is biztosítják felkészült tanáraink.